고객의소리

Allergia on tarpeeton immuunivaste vaarattomalle aineelle.

페이지 정보

작성자 Chauncey 작성일23-04-15 04:39 조회5,389회 댓글0건

본문

Esimerkkejä tavallisista aineista, joille ihmiset ovat allergisia, ovat siitepöly, pölypunkit, hyönteismyrkky ja ruoka, kuten pähkinät tai äyriäiset. Allergiat voivat vaihdella vaikeusasteeltaan, ja äärimmäisimpiä oireita havaitaan anafylaksiassa. Yhdistyneessä kuningaskunnassa allergiatapausten määrä kasvaa joka vuosi, pääasiassa lapsilla. Tämän tiedotuksen pitäisi auttaa havainnollistamaan allergian kehittymistä ja mahdollisia syitä yleistymisen lisääntymiseen.

Avainkohdat
Allergiat kattavat laajan valikoiman sairauksia, joiden esiintyvyys vaihtelee. Niitä luonnehditaan tarpeettomana immuunivasteena vaarattomalle aineelle (kuten siitepölylle, lateksille tai tietyille elintarvikkeille). Kun nämä aineet aiheuttavat allergisen reaktion, niitä pidetään allergeenina.
Allergioiden esiintyvyys Isossa-Britanniassa ja muissa kehittyneissä maissa on kasvussa. Syitä tähän ymmärretään huonosti, mutta niiden uskotaan liittyvän ihmisten elämäntapojen muutoksiin, jotka ovat muuttaneet altistumistamme mikrobien monimuotoisuudelle.
Yleisesti käytettyjä diagnostisia menetelmiä allergian tunnistamisessa ovat ihopisto- ja/tai verikokeet yhdistettynä yksityiskohtaiseen potilashistoriaan. Komponenttipohjainen diagnostiikka pystyy tarjoamaan yksityiskohtaisempia ja tarkempia diagnostisia tietoja, ja siitä on tulossa yhä tärkeämpää allergiaklinikoilla.
Allergiaimmunoterapiaa tai desensitisaatiota voidaan joissakin tapauksissa käyttää poistamaan henkilön allergia kääntämällä hänen immuunivasteensa laukaisevalle allergeenille.
Johdanto
Allergia on tarpeeton immuunivaste vaarattomalle aineelle (allergeenille). Esimerkkejä tavallisista aineista, joille ihmiset ovat allergisia, ovat siitepöly, pölypunkit, hyönteismyrkky ja ruoka, kuten pähkinät tai äyriäiset. Allergiset reaktiot voidaan jakaa kahteen luokkaan. Yleisin ja parhaiten ymmärretty on immunoglobuliini E (IgE) -nimisen vasta-aineluokan välittämä. Muut reaktiot eivät ole IgE-välitteisiä ja aiheuttavat tyypillisesti oireiden ilmaantumista hitaammin, phenergan verkkoapteekki halpa joskus useita tunteja altistuksen jälkeen. Itse asiassa ei-IgE-välitteiset reaktiot eivät välttämättä sisällä vasta-aineita, vaan sen sijaan immuunijärjestelmän solureaktioita. Ne ovat paljon harvinaisempia, ja niitä ei yleensä ymmärretä niin hyvin. Yleisin tapa diagnosoida IgE-välitteinen allergia on verikoe, jolla tunnistetaan allergeenispesifinen IgE, tai ihopistokoe, joka johtaa paikalliseen tulehdusreaktioon laukaisevan allergeenin annon jälkeen. Allergiat voivat vaihdella vaikeusasteeltaan lievästä epämukavuuden oireista anafylaksissa havaittuun hengenvaaralliseen systeemiseen reaktioon. Oireiden tyyppi riippuu pääasiassa siitä, kuinka henkilö altistuu allergeenille. Joka vuosi Isossa-Britanniassa allergiatapausten määrä kasvaa noin 5 %, ja puolet niistä on lapsia. "Hygieniahypoteesi", ajatus siitä, että lisääntynyt altistuminen mikro-organismeille korreloi vähentyneen taipumuksen kanssa kehittää allergiaa, on yksi selitys levinneisyyden kasvulle. Tästä on kehittynyt uusi hypoteesi nimeltä "Vanhojen ystävien mekanismi", joka yhdistää allergian kehittymisen yksilön mikrobiomiin (ihmisen kehossa ja pinnalla elävien mikro-organismien kokoelmaan).

Mikä on allergia?


Allergia kuvaa monia sairauksia, joista osa on harvinaisia ja osa erittäin yleisiä. Terveillä yksilöillä, kun immuunijärjestelmä rekisteröi aineen uhkaksi, B-solut, eräänlainen valkosolutyyppi, tuottavat vasta-aineita. Tämä prosessi tunnetaan herkistymisenä ja on osa normaalia immuunivastetta. Allergisilla henkilöillä immuunijärjestelmä tunnistaa väärin vaarattoman aineen uhkaksi. Siksi allergia on tarpeeton immuunivaste vaarattomalle aineelle (jota kutsutaan allergeeniksi). Allergeenit ovat yleensä proteiineja (kutsutaan antigeeneiksi), joita löytyy ei-tarttuvasta allergiaa aiheuttavasta aineesta (esimerkiksi siitepölystä tai pölypunkista), jotka lopulta laukaisevat immuunijärjestelmän reagoimaan tavalla, joka voi olla haitallista aiheuttaen kudosvaurioita ja vakavia sairauksia. Näitä haitallisia immuunivasteita kutsutaan yliherkkyyksiksi, ja ne aiheuttavat usein useita ei-toivottuja reaktioita, jotka voivat johtaa hengityksen vinkumiseen, yskimiseen, turvotukseen (turvotukseen) tai äärimmäisissä olosuhteissa anafylaksiaan. IgE-välitteistä allergiaa luonnehditaan yleisesti tyypin 1 yliherkkyydeksi. Muut yliherkkyysreaktiot (II, III ja IV) ovat muiden vasta-aineluokkien, immuunisolujen tai solukomponenttien välittämiä. Yleisiä IgE-välitteisiä allergioita ovat ruoka-allergiat, ampiaisen myrkky ja heinänuha (katso laatikko 1). Joillakin ihmisillä voi olla perinnöllinen taipumus allergioihin, mikä tunnetaan atopiana. Atooppiset yksilöt ovat alttiimpia astmalle, ekseemille ja heinänuhalle (atooppinen kolmikko).

Miten allergia kehittyy?
Useimmissa tapauksissa on totta, että henkilö ei voi saada allergista reaktiota aineeseen, johon hän ei ole koskaan törmännyt. Allergeenin kohtaaminen kerran on siksi yleensä välttämätöntä allergian kehittymiseksi. Prosessi, jonka kautta ihmisen keho tulee herkäksi tietylle allergeenille, tunnetaan herkistymisenä.

Herkistyminen

Kun allergeenit joutuvat elimistöön, antigeenia esittelevät solut (immuunisolut, jotka sieppaavat saapuvat aineet ja esittelevät ne muille immuunisoluille käynnistäen immuunivasteiden sarjan) kehon pinnoilla sieppaavat ja esittelevät ne immuunisoluille, erityisesti T-soluille (samanlaisessa muodossa). tavalla kuin allergeeni olisi vieras tunkeutunut mikrobi). Useiden T-solujen ja B-solujen välisten immuunivuorovaikutusten kautta B-solut tuottavat allergeenispesifisiä IgE-vasta-aineita. Kun IgE on vapautunut vereen, se sitoutuu syöttösoluihin (tärkein allergia-immuunisolu) sekä muihin immuunisoluihin, kuten basofiileihin. Jotkut, mutta eivät kaikki, herkistyneet henkilöt kehittävät allergisen reaktion altistuessaan uudelleen allergeenille.

Uudelleenaltistuminen allergeenille

Yksilö voi elää koko elämänsä kantaen allergeenispesifisiä IgE:hen sitoutuneita syöttösoluja ilman, että hän koskaan kokee allergista reaktiota tai edes tietää allergiasta. Kuitenkin, kun allergeeni altistuu uudelleen hyökkäävälle allergeenille, allergeenin sitoutuminen syöttösolujen IgE:hen voi käynnistää aggressiivisen ja välittömän immuunivasteen. Syötösolut ovat rakeisia soluja, mikä tarkoittaa, että ne sisältävät monia erittäviä rakeita, jotka aktivoituessaan vapauttavat sisältönsä verenkiertoon (katso kuva oikealla). Allergiatapauksessa allergeenin sitoutuminen IgE-syöttösoluihin johtaa niiden nopeaan degranulaatioon ja tulehdusyhdisteiden, mukaan lukien histamiinin, vapautumiseen, jotka edistävät paikallista tulehdusta ja allergiaan liittyviä oireita. Esimerkiksi hengitysteissä tulehdus johtaa liman erittymiseen ja verisuonten laajentumiseen nenässä ja keuhkoissa, mikä voi johtaa hengityksen vinkumiseen ja hengitysvaikeuksiin. Allergisen reaktion välittömien oireiden lievittämiseksi allergiset ihmiset voivat ottaa antihistamiinia, joka on lääkeluokka, joka rajoittaa histamiinin vaikutusta kehoon. Äärimmäisissä anafylaksiatapauksissa potilaat saattavat tarvita adrenaliiniruiskeen. Varhaisen vaiheen oireiden lisäksi useita oireita voi ilmaantua useita tunteja allergeenille altistumisen jälkeen ja ne voivat kestää jopa viikkoja. Myöhäisen vaiheen reaktiot voivat aiheuttaa samanlaisia oireita, mutta myös kudosten tuhoutumista ja jatkuvaa immuunisolujen lisääntymistä. Elintarvikkeisiin kohdistuva anafylaksia on yleisempää nuorilla, kun taas vanhusten vakavat reaktiot laukaisevat useammin hyönteismyrkky.

댓글목록

등록된 댓글이 없습니다.

회사명 : 마루F&C 사업자번호 : 305-86-21506 대표전화 : 042-543-8957 팩스 : 042-543-8958 이메일 : marufnc@naver.com 주 소 : 대전광역시 동구 안골로28번길 15-4 (구도동 394-20) 우)34708
Copyright ⓒ 마루F&C All rights reserved.